diumenge, 30 de març del 2008

CARLES HAC MOR, ENDERROC I RECONSTRUCCIÓ






ENDERROC I RECONSTRUCCIÓ és una nau llançada a la mar de la literatura, carregada d’armeigs, xarxes i nusos, fítores al darrera de la balena de la poesia. No tan per capturar-la com per deixar-s’hi engolir cap al més profund de la seva panxa. Poesia d’ara mateix i alhora genèsica, del grec ποιέω, fer, l’esdevenir constant de l’art. Per consegüent, -llegim- la poesia és allò que, dialècticament, és i no és.




Vet aquí quin peix: La poesia és una ontologia forassenyada que, sense espina dorsal s’arrossega espasmòdicament entre un cúmul d’apories, i suposa un al·legat, entre la racionalitat i l’arracionalitat, contra la reducció del logos a raó. No es deixa atrapar fàcilment. Però ens dóna prou indicacions d’on es troba aquest banc abundós la il·lustració de David Ymbernon a la coberta. Un mar de sorra. I sabem per les velles cartes de navegació i contalles renaixentistes on trobar un mar de sorra. Ja fa molt temps que Plató ens va dir d’un mar espès que era el testimoni del continent enfonsat, l’Antlàntida. En Ymbernon afegeix atuells per explorar-lo. Em sembla imprescindible la cullera –per devorar-lo.




Pescar-lo no és imprescindible, l’obra ja és poesia. Digerir-lo és posterior a menjar-se’l. Ací hi ha la taula parada, una travessia amena que es llegeix com una grata marina de colors sonors. I també una aventura, perquè les ones successives de la mar són de vegades meandres suaus, altres tempestuosos arabescs. Per això, la seva lectura no s’esgota en el bany plaent de la seva fluïda oralitat. Tan bon punt has plegat la darrera vela, agafes, cullera en mà, l’onomàstica i tries el peix que vulguis cuinar. L’amaneixes, convenientment meditat, i quin plat! Mano meu, quins requisits! Atipat i, encara en mal de cor, tornes a la bitàcola, vols fer un altre tast -és una epopeia descomunal. (J.C.)
*Cites de: CARLES HAC MOR, Enderroc i reconstrucció, ed. Arola, Tarragona 2007
Disseny de la coberta: David Ymbernon
PRESENTACIÓ A L'HORIGINAL, gran i cèlebre rebotiga kabaretaire del bar Horiginal (carrer Ferlandina, 29, davant el macba).:
dimecres, dia 2 d'abril, a 2/4 de 9
ÀGORA INDISCIPLINÀRIAque, amb motiu de la presentació del poeassaig deCarles Hac Mor, ENDERROC I RECONSTRUCCIÓ.
Els atiadors de l'enderroc indisciplinari que serà fet per tots els assistents a l'àgora, al tumult on les idees es faran carn i s'atabalaran entre nosaltres, seran Andriy Antonovskiy, David Castillo, Catalina Girona, Valentí Gómez i Oliver, Carles Hac Mor, Ricard Ripoll i Ester Xargay.
Us hi esperem, perquè un cop més han estat superats tots els límits i novament s'imposa un retorn urgent al desordre!
PRESENTACIÓ A TARRAGONA:
La poefesta del "Ka-barret literari" s'escaurà el 4 D'ABRIL, DIVENDRES, A LES 7 DE LA TARDA, a la sala d'actes dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Carrer Major, 14 (vora la Catedral).