dimecres, 14 de maig del 2008

PEDRA FOGUERA, ANTOLOGIA DE POESIA JOVE


La valentia, la força, l’audàcia de la poesia jove arriba implacable. Treu espurnes –pedra foguera, antologia de poesia jove dels països catalans. Botana que se’ns presenta amb una superba i polida edició de Documenta balear. Avalada per la polièdrica il·lustració de Perejaume i el pròleg del poeta més actual i enèrgic, Enric Casasses: La cosa bull. La cosa de la poesia i de la paraula i de tot això altre que va amb elles bull... I ara quatre poemes de cada un d’aquests vint-i-vuit poetes de menys de trenta anys junts en un llibre encès amb els “alts, joves consells inquietants de la vida”.
Pèl Capell en fa la tria i troba les agulles més punyents. Ens adverteix de la seva limitació, però els seu fer és atractiu, rigorós i interessant. La dedicació al poeta alquímic de la paraula gresolada, les cites. La mateixa presentació dels poetes, amb el nom, la foto, i una lapidària definició de la seva poètica. La realitat és un incendi; la poesia consisteix a preservar-ne les flames –diu Andreu Galan, d’Alboraia, per exemple. I una mínima autobiografia, suposo, abans dels poemes.
Dels poemes trio aquest fragment, d’Eduard Carmona, de Deltebre i de la Bouesia:
...
em raja
una tinta
com si fos fang
i per l’ull de bou que queda obert
puc entreveure la meva forma
un calamar
...
i aquest altre d’Ivette Nadal, de Granollers:

Sóc una línia
de traç lleuger,
carregat de fletxes,
ratlles i colors
que no he sabut controlar.

I no són només guspires. Vet ací el poema de Emili Sánchez-Rubio, de Ciutat de Mallorca, Març:

Entre el febrer i l’abril
febril
esclatarà la rosella.


Brasa del nou mil·leni per llegir, més que foc i color.
(JC)

Cartell de presentació a València, el proper 16 de Maig a l’edifici Octubre (19,30 h.) i del recital a Ca Revolta (21.30 h.). Reprodueix la portada del llibre. La il·lustració d’en Perejaume s'expandeix, però, per la contraportada.

PRESENTACIÓ A L'HORIGINAL, BARCELONA 21 h. DIJOUS 22 DE MAIG 2008