dimecres, 17 de setembre del 2008

MIQUEL ÀNGEL MARIN PRESENTA "DEL CLARINET A L'AIXADA"

Miquel Àngel Marín presenta el seu llibre Lo clarinet és l’aixada a Clàssic, Deltebre amb un concert . “La música és un gest”, diu i fa. El seu coneixement de la música amb els seus diversos adjectius, sàvia, tradicional, minimalista, jazz, flamenc, de cine... en acció -“L’home és una fletxa llançada a l’infinit de créixer”. El llibre, però, és l’aventura del pensament i de la reflexió que l’acompanya des de La Cava a Karlsruhe i viceversa. Filosofia condensada en frases punyents i música, poesia -“Quina gran cosa, una epifania d’aire, de so, una epifania física!”. Un dietari de músic, del seu treball genèsic, des de l’aixada fonamental al misteri negre del banús –“Jo treballo amb les mans, la boca, els llavis, les dents, la llengua, el ventre; amb el cos”. La meditació és música.
El Boucèfal Màngel ens dóna a Lo clarinet és l’aixada les notes del concert en què es realitza. Expandit o desplegat en les cabòries d’aquesta poesia, en l’osmosi del clarinet i l’aixada, s’escolten “els sons del clarinet que fa solcs als arrossars del Delta”(C.H.M.) L’actualització del seu concert és l’horitzó.
J.C.

MIQUEL ÀNGEL MARÍN
La trajectòria musical d'aquest clarinetista és tan completa que esdevé inútil intentar de resumir-la en aquestes quatre ratlles: alumne i amic dels millors clarinetistes del món, docent de diverses escoles d'arreu d'Europa, ha col·laborat i ha actuat en nombroses orquestres de cambra de renom, tot viatjant a països tan llunyans com ara Israel o la República Txeca, i també ha estat membre de la companyia Dagoll-Dagom.
No obstant això, Miquel Àngel no és un clarinetista gaire habitual i, en lloc d'abocar-se únicament en el món de la música clàssica, sempre ha preferit experimentar amb el seu instrument, tastar-ho tot i endinsar-se decididament dins els camins més curiosos que la música és capaç d'oferir-nos: des del flamenc amb el "cantaor" Duquende, fins a la música cinematogràfica, acompanyant pel·lícules de cinema mut amb el pianista i compositor Carles Robert, passant per estrenes de música contemporània, performances, música tradicional catalana i recitals poètics.
Enguany, col·laborarà amb la Llunàtica i, de ben segur, la seva actuació no deixarà ningú indiferent. Com sempre, el clarinetista promet. Així doncs, no us el perdeu.
(LA LLUNÀTICA, DELTEBRE, setembre 08)

LO CLARINET ÉS L'AIXDA, ed cafè central i emboscall ( col. black mountain, 5), 2007