diumenge, 13 de maig del 2012

ESTER XARGAY, CARLES HAC MOR & ADOLF ALCAÑIZ: TOT MUDA DE COLOR EN BELLUGAR-SE LA LLETRA, Dl 14 V 12, 21 h


dilluns 14 MAIG 2012_21h

ANTIC TEATRE
Verdaguer i Callís, 12 - 08003 Barcelona
entrada gratuïta

TOT MUDA DE COLOR EN BELLUGAR-SE LA LLETRA

PROJECCIÓ + COL·LOQUI

Un seguit de vídeos d'Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay per llegir la imatge textualment.

Si el músic Josep M. Mestres Quadreny diu "Tot muda de color al so de la flauta", una sentència tan sinestèsica i audiovisualment eloqüent com aquesta també pot mudar, en mans d'escriptors i d'artistes, per ser atribuïda al text convertit en imatge tan bellugadissa i acolorida com el so.

organitza HABITUAL VIDEO TEAM




ESTER XARGAY
Agoc

2012_9:49 min
Un llenguatge, l'escriptura d'Agoc (llibre de Carles Hac Mor), és la font d'inspiració de la música de Mestres Quadreny; el resultat audiovisual, la mise en imatge i en so del text ens endinsa en l'univers textual d'Hac Mor, així com en el sonor i visual de Quadreny, tot fent l'ullet a les seves singulars partitures.
Text: Carles Hac Mor
Música: Josep M. Mestres Quadreny

ESTER XARGAY
Microdanses

2012_7 min
Amb Microdanses, el músic Miquel Àngel Marín evidencia el llenguatge gestual que genera la música que ell toca amb el clarinet, específicament pensada per fer ballar les claus i d'altres parts de l'instrument. Així mateix hi ballen una tria de frases del seu llibre Música és eixampar mosques, que s'escolen per les imatges en forma d'ona de so. El resultat audiovisual, la mise en image i el muntage visual i sonor, configuren, amb aquestes peculiars interpretacions musicoballades, una coreografia d'"entra-i-surts" brossians.
Idea, text, música i interpretació: Miquel Àngel Marín

ESTER XARGAY
Un himne del no-ésser

2010/2011_4:05 min
Vídeo que forma part de la videoinstalació homònima d'Ester Xargay. Projectat sobre cendra.
Text: Carles Hac Mor

ADOLF ALCAÑIZ
Salflorvatge
Tres vídeos de l'escenografia audiovisual realitzada per Adolf Alcañiz per a l'obra Salflorvatge, títol del llibre homònim d'Ester Xargay.

1 Alexandrins amb corona de llorer
2011_1:30 min
Text: Ester Xargay
Veu: Carles Hac Mor
Música: Marc Egea, Xavi Lloses

2 Les cobles amb safrà van a la babalà de la mà d'Alà a Abdhalà
2011_1:30 min
Text: Ester Xargay
Veu: Marc Egea
Música: Xavi Lloses i Rosa Pou

3 Zig-zag d'àrnica en cal·ligrama
2011_1 min
Text: Ester Xargay
Veu: Ester Xargay i Rosa Pou
Música: Marc Egea, Xavi Lloses

ADOLF ALCAÑIZ & ROSA SÁNCHEZ
Poètiques interconnectades. Dels campanars a les xarxes socials d'internet
Un vídeo realitzat per al recital simultani que es va fer en diversos espais de la Fundació Antoni Tàpies, en els quals el públic fou convidat a moure's lliurement pels diferents escenaris. L'auditori centralitzava les imatges de totes les actuacions que s’anavent fent i que eren gravades (amb retransmissió en directe, per connexió telemàtica i vídeo cablejat). Kònic Thtr (Rosa Sánchez i Alain Baumann) va dissenyar especialment aquest espai escenogràfic interactiu, en el qual cada poètica particular s'hi difonia i conjugava per revelar una altra realitat.

Poètiques interconnectades. Miquel Àngel Marín

2010_2 min
Text i veu: Miquel Àngel Marín
Música: Alain Baumann

ADOLF ALCAÑIZ, CARLES HAC MOR & ESTER XARGAY
Del concepte a la imatge

Dos vídeos de Carles Hac Mor i dues entrevistes (Pere Noguera, Benet Rossell) del cicle de vídeo "Del concepte a la imatge", concebut per Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay per al CanalMediateca de Caixaforum l'any 2009. El cicle aplegava peces –des dels anys setanta fins a obres actuals- de Francesc Abad, Carles Hac Mor, Pere Noguera, Benet Rossell i Vicenç Viaplana, cinc artistes que van començar a treballar aquells anys en què la radicalitat de l’art conceptual desmaterialitzava l’obra d‘art, el qual era qüestionat de soca-rel, juntament amb la seva comercialització. Tot plegat es complementava amb el visionat d’unes peculiars videoentrevistes amb cadascun dels artistes esmentats.

Dels films Nihil i No de Carles Hac Mor, rodats en Super8 el 1975, malmesos, irrecuperablement, pel temps, se n'ha fet una reproducció el 2008, per Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay.

1 Nihil
1973/2008_3:58 min
Realització: Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay
Text: Carles Hac Mor

2 No
1973/2008_3:33 min
Realització: Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Ester Xargay
Text: Carles Hac Mor

3 Acció-entrevista "No Comment" Benet Rossell i Eugeni Bonet
2009_8:30 min
Realització: Adolf Alcañiz, Benet Rossell i Ester Xargay
Idea: Benet Rossell
Entrevista: Eugeni Bonet

4 Fer suc al laberint de Pere Noguera. Lligams insospitats. Pere Noguera i Carles Hac Mor
2009_23:34 min
Realització: Adolf Alcañiz i Ester Xargay
Idea: Pere Noguera
Entrevista i transcripció: Carles Hac Mor




ESTER XARGAY
Sant Feliu de Guíxols, 1960. Escriptora i videoartista, combina aquestes dues pràctiques amb videorecitals, exposicions i concerts en què col·labora amb músics i artistes. Ha publicat textos sobre art al diari Avui i a revistes com Benzina, Papers d’Art, Transversal, Barcelona Review, i d'altres. Juntament amb Carles Hac Mor ha traduït, entre altres, Adrian, Todorov, Pascal i Queneau.
Darrerament ha tingut cura de “Barcelona poesia” Set dies de poesia a la ciutat.(2005/2010), juntament amb David Castillo, i de “Poesia als parcs” cicle de poesia als Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (2007/2012), juntament amb Carles Hac Mor.
En poesia, ha publicat els llibres de poemes I n f i n i t i u s, en procés d'edició; Aürt; Eixida al sostre; Fissura (amb Nora Ancarola, Marga Ximènez i Carles Hac Mor); Salflorvatge (2006); Trenca-sons (2002), i Darrere les tanques (2000). I, coescrits amb Carles Hac Mor, els llibres Zooflèxia (2007); Amor lliure, ús i abús (2001); Tirant lo Blanc la (2001); Epítom infranu o no (1997), i Un pedrís de mil estones (1993).
Ha realitzat amb Carles Hac Mor el DVD-Rom Sextina al microscopi per a la mostra "Microscopies" (Metrònom, 2003) i (amb Adolf Alcañiz, Carles Hac Mor i Barbara Held) el CD-Rom Paraparèmies, desplaçaments, cosificacions… (Premi de creació audiovisual de Navarra, 1999) i, a BTV (juntament amb Bàrbara Raubert) videopoemes i documentals, un dels quals va rebre el Premi Espais a la Crítica d’art (2000).

CARLES HAC MOR
Infrapoeta que no conrea el subgènere literari del currículum, tret de casos especials, com el present. Els seus darrers llibres, tots cinc del 2011, són: Fer les cartes (coescrit amb Antoni Clapés), Filacteri d'infrallengua, Accions paraparèmicament ictòpiques de Jordi Benito, Sí fa que sí i Obra completa punt u. I, paradoxalment, acaba de guanyar els Jocs Florals de Barcelona d'enguany.

ADOLF ALCAÑIZ
Constantí (Tarragona), 1961. Videoartista i fotògraf. Treballa en l’experimentació videogràfica i conjuga aquesta pràcica amb diferents disciplines en les seves nombroses col·laboracions amb artistes, músics i escriptors, amb els quals tracta, sovint, la interactivitat en directe de la imatge i el so. Així mateix, treballa amb la realització videogràfica de l'obra d'artistes com Francesc Abad, Lluís Bisbe, Jordi Colomer, Eva Lootz, Mireia Massó, Pere Noguera, Carles Pazos, Benet Rossell o Francesc Torres, entre d'altres. I col·labora amb músics com Barbara Held, Angel Pereira i Xavier Maristany, i amb escriptors com Carles Hac Mor i Ester Xargay. Va dirigir el laboratori de vídeo Metrònom Lab., i també ha realitzat la videodocumentació de les exposicions de l’espai Metrònom, de Barcelona, i de les del Tinglado 2, de Tarragona.




Imatges: 1, Un himne del no-ésser. 2,  Microdanses. 3, Poètiques interconnectades (www.fluxfestival.org)