dimecres, 5 d’octubre del 2016

CRÀTER 4, BOUESIA 2008, LES VAQUES MAGRES

CARTELL, també reproduïda a la portada del llibre Bouesia 07
Les Vaques Magres. Lo Teixidor. 2008.
Les perbouformances a Riumar de Paco Morales i Javier Caballero, David Ymbernon, Blai Mesa i Pau Padrés; el recital a la plaça Mossèn Gabriel amb Don Simón y Telefunken disfressats d’angelets i amb bolquers, Anna Rubirola i Maria Montseny ballant ‘La Feble Feblesa’, Víctor Bocanegra i l’homenatge a Pepe Sales, Bartomeu Ferrando, Jaume Pons Alorda i el seu anti-streptease...; la presentació de la segona antologia poètica ‘Bouesia, les Vaques Magres’ (Arola) i una Revista Caminada esclatant d’homenatge a les tres barcasses, amb Lo Teixidor, Lucas Quejido, Carles Andreu, Carles Hac Mor, Laia Martínez i López, Elisabeth Hager, Miquel Izquierdo, Marc Romera, Llorenç Barber, Mont Palacios, Emit-Snake Beings, Javier Caballero i una munió de gent que van cantar, ballar i recitar.

Lo Teixidor i la seva rondalla. Una veu, un guitarró, una guitarra, un clarinet, una trompeta i un bombardí. Un bon compàs. Una tonada(melodia) pròpia, diferent a la dels altres cantadors. Un timbre de veu dolç. Un so bonic de rondalla, anti-virtuós. Un enversador i improvisador únic,  prodigiós. La veu dels ancestres, dels orígens, música original.

El següent any ja no va poder venir lo Teixidor, ja no estava bé de salut. Va marcar l’inici de la crisi local i global.

Miquel Àngel Marín, Psicogeografía d’un festival 2005-2015, Ed. Això és com tot, 2015

Maria Montseny


BOUESIA 2008. LES VAQUES MAGRES.

La quarta edició del festival Bouesia marca l’inici de la crisi econòmica, tal com el lema explicita.

La motivació principal d’aquesta edició va ser la celebració i reivindicació de les tres barcasses, veritables places majors navegables del delta.

Es realitzen un total de nou esdeveniments artístics al llarg d’un mes, entre els que destaquen les ‘perbouformances’ (David Ymbernon, Lo Faro dels Bous, Elastics Ultd.) als xiringuitos de la platja de Riumar, el recital de 40 bouetes (màquina de l’aigua i el vi, de Paco Morales, les ballarines Rubirola i Montseny, Jaume Pons Alorda, Marc Romera, Carles Andreu, Benet Rossell...), la revista caminada d’homenatge a les tres barcasses, amb el Teixidor i la seva Rondalla i la conducció de Carles Hac Mor i Ester Xargay i parades a cada barcassa-escenari i el concert de Don Simón y Telefunken a la Plaça Mossèn Gabriel.

Bouetes participants: Víctor Bocanegra, Carles Robert, Marta Mateu, David Oliver, Arangu i Joan Rovira, Lo Faro dels Bous (Javier Caballero i Paco Morales), David Ymbernon, Elastics Ultd. (Blai Mesa i Pau de Banyoles), Eduard Carmona, Carles Andreu, Annie Andreu, Benet Rossell, Elisabeth Hager, Jaume Pons Alorda, Laia Martínez i López, Don Simón y Telefunken, Gerard Gil, Miquel Izquierdo, Marc Romera, Andreu Subirats, Llorenç Barber, Montserrat Palacios, Izaj Barber Palacios, Tziran Barber Palacios, Bartomeu Ferrando, Catalina Girona, Andriy Antonovskiy, Miquel Àngel Marín, Aitor Gilabert, Jordi Prenafeta, Carles Hac Mor, Ester Xargay, Carles Maria Sanuy, De la feble feblesa (Anna Rubirola i Maria Montseny, Lucas Quejido,
Cinta Mulet, Lo Teixidor i la seva Rondalla.


Miquel Àngel Marín, inèdit

Lord Alorda, Regsexcital



Som tornat d'una de les experiències més heavies de la meva vida: la BOUESIA. No es pot descriure: tot molt intens i molt brutal. Molt bèstia. Tant que fins i tot viure feia mal, tanta alegria feia mal. En tres dies sols he dormit, com a molt, tres hores bones. Xiringuito power! Per això avui matí a la 1 no m'ha costat dormir a terra a l'aeroport 5 horetes abans d'embarcar. Viatge plàcid, molt tranquil i tot molt puntual, també mig dormint, en arribar a casa he dormit de les 9 a les 14 hores en què, poc després, havia de fer les classes de repàs d'anglès.

Retornem a la BOUESIA: molt bona gent, i molt interessant (penso en Míster Snake de Nova Zelanda, el cosí de Míster Cocodrilo Dundee, amb qui sols vaig compartir dues paraules però que va ser una presència contínua per a mi cada dia!), i després aprofundir amb les persones ja estimades per estimar-les un poquet més, i penso en gent com els meus nous papàs Catalina i Andriy (que sense ells el meu viatge hagués estat més dur, més terrible, més solitari i menys exaltador! gràcies de tot cor! de tot os!), n'Eduard (CARMONA!), en Galan, na Laia Martinez i Lopez, en Javier Caballero, na Carmeta i na Pria, Miquel Àngel Marín, en Sito, en Marc Romera, en Carles Hac Mor, n'Ester Xargay, en David Ymbernon i en Dadà, en Joan Todó, en Jordi Prenafeta, en Ferran i na Nuri (sí, els reis de l'horiginal, patriarques de la poesia catalana actual, ens sorprengueren amb la seva arribada i amb la seva estada tan màgica, Déu Meu gràcies!), Don Simon y Telefunken, o tu, Bel (forever remember a mallorca, durant la guerra civil)...

Però, tot i això, faltava gent que encara hauria engrandit més la traca (més possible? Sí, encara hagués anat molt més gros segur! BUF!!!): en Pau Vadell, n'Enric (Casasses), na Blancallum Vital, en Francesc Gelonch, n'Emili Sánchez-Rubio (que hi va ser de tornada a Barcelona mentre escoltàvem el seu disc REVISAR-TE EL NOM), en Joanto(màs Martínez), tants altres...

Perdonau si em deixo algun nom, no ho faig amb mala intenció, ans sinó per devastació: estic tan devastat en tornar a la realitat que ara mateix és com si tot sols hagués estat un somni (quanta misèria mental per part meva fer aquestes declaracions tan poc genuïnes i tan típiques de novel·la de folletí, però és així) és com si tot ho hagués somniat aquestes hores de vol, de tornada com diuen.

El recital, gran recital acabat amb un anti-streaptease multitudinari!, la presentació i pira pública de pedra foguera i de mar de sardines, caminar a la vorera de riu, lo èpic clarinet, recitant, cantant, les jotes de Lo Teixidor, els transbordadors per creuar el riu, en Sito llençat a la impaciència de les aigües, el restaurant Machino però també Ca la Paca! I no ens podem oblidar del xiringuito (l'èpica nit de comiat en què en Pau va fer un joc de màgia i alquímia convertint la fosca en una autèntica discoteca dels anys 80), la platja, els banys de piscina a altes hores de la matinada, quan tot començava a agafar l'embranzida del color allà enfora i tot simplement a un pas de l'orgia... Fins i tot els mosquits eren èpics, collons! I també cal dir que mai podré oblidar el matalàs inflable que na Iolanda me va deixar (gràcies, amor, sense tu encara hauria dormit menys!)

Per molt que intentés fer detall de tot el viscut seria impossible contenir i mostrar, poder fer entendre a tots aquells i aquelles que no hi eren, què va significar i què significa tot això. Potser sols se podrà saber si ho vivim de nou l'any que ve al 2009 (any DOSMILBOU!) si ens conviden i si tenim el valor de tornar a enfrontar-nos a la terrible bellesa de l'alegria.


Màquina Fantàstica, Paco de Morales

Les revingudes de la bouesia s’enganxen a la xarxa. Comença aquest palimsest de la Bouesia2, voluntat del cavero per fermar un punt alt. L’espiral del temps que xucla totes les coses acumula argila, arena, palla, canyes, fang, papers de diari, llibres... en present, convoca també l’atenció del lector. D’ací que el dit diví assenyala Aproximadamente 11.600 resultados (0,34 segundos), hic et nunc:

boucròniques: incloem un desbordament líric d’aeroport, Lord Alorda, del bloc Pesta Poètica; i recomanem prémer l’índex aquí mateix per llegir:

Albert Arques ens ofereix seqüències i mirades de les perbouformances,  
La Poesia Visual Culinària De David Ymbernon,
Boucremat , del Faro Dels Bous (Morales i Caballero)

Miro també Bouema de La Ferida: https://vimeo.com/43116264

i els vídeos d’Ester Xargai: Osmòsi I i II, https://vimeo.com/12717353 , entre altres ,  http://vimeo.com/user3412517/videos

 

Un altre dia potser el riu ens portarà més papers de diari.

Boucremat, Paco Morales

PROGRAMA BOUESIA 2008
LA GRAN BOUESIA I IV APLEC DE BOUETES incorpora enguany la PERBOURFORMANCE:

24 VII 08 11 h. PERBOURFORMANCES INAUGURALS, PLATJA DE RIUMAR
DAVID YMBERNON, POESIA VISUAL CULINÀRIA. Ymbernon és un artista que fa ballar el cap. El 1994 inventa el primer poble virtual del món, New Tool, i el personatge Latung La La. El desenvolupament de les seves recreacions, de fets que porten la quotidianitat al terreny d'allò recordat com a somni (C.Hac Mor: Enderroc i Reconstrucció, Arola ed. 2007), són una música màgica que s'esdevé en el mateix temps en què és realitza.

LO FARO DELS BOUS: BOUCREMAT. Caballero & Morales, lo boufit de Boufalabou (Màngel Marín) i la dansa de les imatges al foc (Eduard Margalef). Φρόνιμον τὸ πῦρ, intel·ligent lo foc, cremarà el Bou genèsic i fonamental, el que fecundà la Vaca que engendrà la Cava, i comunió amb els déus del sacrifici. El foc, que governa totes les coses, és faro de bous i minotaures, bouetes, sardines i sirenes.

BOUEMA, documental de David Fernánez i Gerard Gil. Premi a la Creativitat (2008) de la Diputació de Tarragona. La Bouesia del 2007 en un poema visual.

ELASTICS ULTD: UN BOU, DOS BOUS, TRES BOUS, varietats audiovisuals, per Blai i Pau, de Tarragona

25 VII 08 19 h PRESENTACIÓ DE LLIBRES, SALA D'EXPOSICIONS RAMÓN CALVO, Sindicat Arrosser, la Cava, 19 h.:
Mar de Sardines de Javier Caballero.
PEDRA FOGUERA, Antologia de poesia jove dels països catalans.
Bouesia 07, la petjada al paper de la passada edició de la Bouesia

22,30 h. REGSEXCITAL DE BOUVERSOS amb BOUPRELUDI DE DANSA (Anna Rubirola i Maria Montseny). Pl. Gabriel Zapater. El boueta submergeix la cavea en esdeveniment i participació. Qui vulgui pot agafar el micròfon i contribuir a determinar i portar a terme la Bouesia.
Boupreludi de dansa, Regsexital, a càrreg de Anna Rubirola i Maria Montseny

26 VII 08, 18 h.: REVISTA CAMINADA I NAVEGADA"Homenatge a les tres Barcasses" Carles Hac Mor, Ester Xargay, Lo Teixidor i Roundalla, els Bouetes. Inici: pas de barques Garriga, per la voreta del riu, pas d'Olmos, i i final de festa al pas de José del Baló.

23 h.: Don Simón y Telefunken "Música de Vanguardería".

Bourevista Caminada, Pas del Baló

FOTOS: Priya, Ja, 2008. Només el cartell és de l'exposició d'Amposta 2012